Országos Céginformációs Centrum
22 éve weboldal készítés
Tel.: +36 (30) 914-1886
Gáspár Ferenc

Mobil honlap

Weboldal készítése mobiltelefonos és táblagépes megjelenítéshez

Mobil honlap

A klasszikus honlap a kiindulópont

Egy weboldal szinte minden esetben a klasszikus módon, asztali gépes vagy laptop kijelzős megjelenítéshez készül. Ebben az esetben a monitor, a megjelenítő felbontása okozhat csak gondot, mert minden eszköz különböző felbontással bír, így a megjelenített tartalom jobban, vagy kevésbé tölti ki a rendelkezésre álló helyet. Előrodulhat ilyenkor, hogy a szöveges tartalom mellett a képernyő jobb- és baloldalán üres, függőleges sáv marad. Ha pedig ezt szeretnénk kitölteni, akkor egy alacsonyabb felbontású monitoron jobbra-balra kell mozgatni a görgetőkkel a tartalmat, mert nem fér bele a képernyőbe.

Szükségessé vált a mobil weboldal

Egy mobiltelefonon a honlapok megjelenítése ezér különös gondot igényel, ugyanis itt már feltűnően nagy arányban jelentkeznek az asztali gépeknél és laptopoknál is fennálló problémák. Egy mobiltelefon felbontása sokkal kisebb is lehet mint egy laptopé és a képernyő mérete is sokkal kisebb. Ilyen esetben már nem lehet ugyanazt az elkészített weboldal design -t belepréselni a kicsi kijelzőbe, hanem más megoldáshoz kell folyamodni: a mobil honlaphoz.

Miért előnyös egy mobil honlap?

A mobil weboldalak legfontosabb előnye, hogy mindenféle mobileszközhöz, így a mobiltelefonokhoz, a táplagépek kijelzőjéhez is tökéletesen illeszkedik. Az ilyen weboldal design teljes mértékben követi a képernyő méreteit, alkalmazodik a különböző képernyőfelbontásokhoz, a betűk mérete változik a felbontás és képernyőméret szerint és a képek a mobiltelefon teljes szélességében jelenhetnek meg. Elsősorban a mobiltelefonokhoz készül olyan menüszerkezet, amely a mobilokon megszokott ikonnal hívható elő és ujjal való rábökés után szépen elkúszik a képernyőről, helyet szabadítva fel az oda betöltődő weboldal tartalomnak.

Mit nyújt sebesség terén egy mobil weboldal és mennyit használ a havi internetes forgalomból?

A mobil honlapoktól elvárt fontos tényező még a sebesség és a méret. Bár ma már elképesztő sebességgel száguld a mobilnet, a forgalmat mégis korlátozzák. Így 1 hónap alatt a letölthető mennyiség nem végtelen, ezért fontos, hogy weboldalunk de eméssze fel a jóhiszemű látogatónk havi internetlimitjét. Az alacsony internetes forgalom érdekében a mobil honlap designt és a tartalmat is úgy optimalizáljuk, hogy az összes fotót a lehető legjobb tömörítési eljárással nyomjuk össze a legkisebb fájlméretre a lehető legkisebb minőségveszteséggel. Ez nem okozza a fotók megjelenített méretének a csökkenését, csupán maga a fájlméret változik, a csökkentett méret pedig kisebb forgalmat generál. A videókat szinte minden esetben a Youtube -on keresztül lehet elérni, ott pedig a mobileszközhöz legoptimálisabb felbontáson indul el a lejátszás, vagyis szintén a lehető legkisebb forgalmat generálva.

Táblagépeken automatikusan vált a mobil és az asztali honlap

Táblagépekből ma már egész nagy képátlóval is lehet vásárolni, ezeken a készülékeken a mobil honlap és az asztali verzióra készített weboldal automatikusan átkapcsolásra kerül. Ha a táblagépet állva tartják kézben és közepes méretű kijelzője van, akkor a mobil honlap töltődik be. Ha viszont a táblagépet elfordítják, vízszintesen tartva már automatikusan az asztali verzióra fog átváltani.

Ha eldöntötte, nem kell semmit tennie egy mobil weboldalhoz

Mobil weboldal elkészítéséhez nem kell a honlap tulajdonosának újabb anyagot gyűjtenie a honlapjához. Egy már korábban elkészített asztali verziós honlapból el tudjuk készíteni a mobil verziót, így csak a végeredményt kell ellenőriznie és ha szükséges, igazítunk az elkészült design -on az ügyfél igényei szerint.