Országos Céginformációs Centrum
22 éve weboldal készítés
Tel.: +36 (30) 914-1886
Gáspár Ferenc

Webdesign cikkek

Weboldal készítés, webdesign, Google keresőoptimalizáció, CMS, domain nevek

A legfontosabb 5 alapelv a népszerű honlaphoz

Weboldal alapelvek

A web mára már igazi dzsungellé nőtte ki magát. Az újonnan létrejött honlapoknak nem a legegyszerűbb a helyzete ebben a bonyolult webkavalkádban. Ha már van egy honlapod, felmerül a kérdés: "Hogyan vesznek észre az interneten?". Hogyan kellene növelni az oldal népszerűségét? Természetesen van megoldás! A következő 5 pontban leírom, hogyan lehet növelni a honlapod látogatottságát és népszerűségét.

Weboldal alapelvek

1. Erős Hosting: ez az első pont főleg azok számára fontos, akik nem rendelkeznek saját honlappal, de szeretnének létrehozni egyet. Miután kiválasztotta a domain nevét, a következő lépés, hogy válasszon egy tárhelyszolgáltatót. Sok jó megfizethető alternatíva létezik manapság. A legolcsóbb megoldás az ingyenes tárhely, melyre ftp vagy más kapcsolaton keresztül töltheti fel az elkészült honlapot, ill. nagyon népszerű a blog. Ez utóbbi lehetővé teszi hogy nagyon egyszerűen és gyorsan hozzanak létre saját honlapot. Jó megoldás azoknak akiknek nincs ideje a honlappal vesződni, gyors és egyszerű. Ezzel a megoldással a legnépszerűbb honlapok azonban gyorsan zsákutcába futhatnak, mert ezek általában túlzsúfolt szervereken kerülnek elhelyezésre, melyek a túlzott forgalmat nem bírják, lelassulnak. Természetesen könnyű lenne azt mondani hogy a profik gyors, drága szervereken biztosított tárhelyet választanak. A legújabb technológiával ellátott szerverek beszerzése és üzemeltetése drága, a nagy sávszélesség sem ingyen van. De mielőbb belevágnál a legdrágább szolgáltató által nyújtott tárhely kiaknázásába, azt javaslom nézz körül alaposan. Egy jó hírnévvel és sok tapasztalattal rendelkező cég mindig ajánlhat neked még elfogadható áron minőségi tárhelyet, ami egy népszerű honlap igényeinek is megfelel. Ha nem vagy a megfelelő információk birtokában hogy megértsd mi a különbség két tárhelyszolgáltató között, akkor kérd ki független szakember tanácsát. Alapjaiban nagyon fontos a szolgáltatók összehasonlítása, így pl. a szerverek rendelkezésre állása. Ez általában 99,9%-os rendelkezésre állást jelent. Ennél jobbat is kínálnak, de ez már megfelelő lehet. Fontos hogy megfelelő ügyfélszolgálat biztosítsa számodra, hogy probléma esetén azonnal orvosolják a hibát. Egy több napig leálló honlap nagyon sokat árthat az oldal népszerűségének. Soha nem tudhatod, mikor lehet szükség az ügyfélszolgálat munkájára. Ugyanakkor azt is jó tudni, mekkora lemezterületet adnak a tárhely mellé, milyen sávszélességet, mekkora memóriát foglalhat le a teljes szerverből, ill. hogy van-e forgalmi korlát. Egyes szolgáltatók tiltják, hogy zenét vagy videót tölts fel a szervereire, még akkor is ha azok magánjellegű felvételek. Fontos hogy a tárhely vásárlása előtt lefoglald a domain nevedet, és hogy megtudd hány e-mail címet kérhetsz hozzá.

SEO

2. Ahhoz hogy a keresőkben előkelő helyet kapj a honlapodnak, az oldalt optimalizálni kell. Ezt hívják keresőoptimalizálásnak. Ahhoz hogy egy sikerüljön, meg kell tanulni mindent a keresőoptimalizálásról, más néven a SEO -ról. A SEO -val kapcsolatos ismeretanyag hatalmas, de ha egyszer sikerül a honlapodat jól pozicionálni és ráeszmélsz a lényegre, akkor azt fogod gondolni, hogy miért is nem vágtál bele már előbb. A legfontosabb dolog amivel kezdened kell, hogy már a honlap készítése előtt keresd meg a legfontosabb kulcsszavakat, melyek alapján a keresőkön majd meg szeretnéd találni honlapodat. A kulcsszavak azért is fontosak, mert nem elég egy jó helyezés, hanem a honlap tartalma is összhangban legyen a kereséssel. Ha már összhangban állnak a kulcsszavak az oldalad leendő tartalmával, akkor nekiláthatsz a honlap elkészítésének. De nem csak a honlapon megtalálható kulcsszavak számítanak a rangsornál, hanem a honlapodra mutató külső linkek is. Ennek megoldására a legegyszerűbb megoldás a linkcsere. Egyszerűen látogass el egy honlapra, melynek témája egybevág a te honlapod témájával, és kérd meg a honlap készítőjét hogy tegye fel a te honlapod címét, amiért cserébe te is felteszed a saját honlapodra az Övét. Mi sem egyszerűbb ennél. Elhelyezhetsz egy különálló linkek menüt a honlapodon, ahol folyamatosan bővítheted linkcsere partnereid körét.

3. A honlap helyileg történő optimalizálásával és a linkcserével még nincs vége. Használd ki a már rendkívül népszerűvé vált közösségi oldalakat, hogy tovább népszerűsítsd honlapodat. A közösségi honlapok az egyik ma ellérhető legerősebb marketingeszköznek számítanak. A közösségi oldalakon való megjelenés előtt azonban tisztázz pár dolgot. Először is ellenőrizd hogy a weboldal, blog témája releváns, vagyis hasonló legyen a te honlapod témájával, és a rajta lévő információk ne legyenek elavultak. Látogass el hasonló oldalakra, és szólj hozzá a fórumokhoz, írj a blogba. Ne légy visszafogott, bátran írd le ami a fejedben van. Tedd magad látható a Facebook oldalain is. Három másik közösségi oldal, ami alkalmas lehet még a jó keresőoptimalizáláshoz: Twitter , a Flickr és a YouTube. A két utóbbi nem mindig alkalmazható. Ne felejtsd el magadni az ezeken megjelent tartalmak eléréséhez szükséges kimenő linkeket a honlapodon. Még ha a link egy "nofollow" attribútummal kapcsolódna is (pl. mint a Facebook), még akkor is vonzza az új látogatókat és a potenciális vevőket az oldalra.

4. Tartsd a látogatókat a weboldaladon. Tegyél fel egy nyitott kérdést, és hagyd hogy az emberek beszélgessenek róla. Tarthatsz versenyt is. Az emberek szeretnek versenyezni, és nem mindig a díj számít, csupán a versenyzés élménye. De egyszerűen lehetőséget adhatsz arra is, hogy a látogatók véleményt hagyjanak a honlapodon egy-egy cikkedről, írásodról. Így mindenki kifejezheti saját gondolatait, érzéseit, és tovább növeli az esélyét annak hogy a látogatók visszatérnek a honlapodra. Ha nagyon érdekes témát teszel fel, akkor már honlapok is hivatkozhatnak rá, így tovább növelve oldalad népszerűségét!

A jó webdesign

5. Fontos hangsúlyozni a jó designt. Egy szép design jó befektetés lehet, egy jól megtervezett és szépen kivitelezett honlappal kapcsolatban nőni fog a látogatók / olvasók bizalma. Nem számít hány órát töltesz el a honlap készítésével, a lényeg hogy mindenki által jól használható honlapot hozz létre. A design fontos része az is, hogy az oldal a szép küllemen kívül praktikus is legyen, jól átgondolt, egyszerű szerkezet kialakítása a cél. Ha követed az alapvető webdesign elveket, akkor sok elégedett látogatóra tehetsz szert. Népszerű manapság a több oszlopos elrendezés, fehér alapon, sok illusztrációval ellátott oldal. A megfelelő elrendezéssel a honlap áttekinthető, és minden információ egyszerűen megtalálható. Ha kedveled a flash animációkat, akkor ne az egész oldalt kódold flasbe, hanem helyezz el a honlapon flash elemeket, bannereket. Vannak, akik a böngészőjükben letiltják a flash elemeket, így egy csak tisztán flashben kódolt honlap esetében értékes látogatókat veszíthetsz el. Gondolkodj úgy mint a látogatóid, így napról-napra értékes látogatókat szerezhetsz a honolapodon.

<<< Vissza a webdesign cikkekhez