Országos Céginformációs Centrum
22 éve weboldal készítés
Tel.: +36 (30) 914-1886
Gáspár Ferenc

Webdesign cikkek

Weboldal készítés, webdesign, Google keresőoptimalizáció, CMS, domain nevek

Miért nem rendelnek egy jól látogatott honlapról?

Nem rendelnek a honlapról

Gyakran előfordul, hogy egy honlap látogatóinak száma nagy, de megrendelés nem érkezik róla, így a honlap csak a pénzt viszi és nem hozza. Valójában a tartalom lehet a probléma. Sajnos sok esetben előfordul hogy nagy látogatottságból kevés az érdeklődő. Sokan kattintanak úgy is hogy csak kíváncsiságukat csillapítják, ill. sokan vannak akik véletlenül kerülnek az oldalra, nem pontosan ezt a tartalmat keresik. Ha elég kézenfekvő kulcsszavakra optimalizálunk, akkor elkerüljük hogy olyan esetben is hozzon a Google a találati listában amikor nem a mi honlapunkra kíváncsiak. Ezeken kívül már csak azok maradnak akik valóban jó helyen járnak, csak éppen nem találtak megfelelő információt.

Érdemes felmérést végezni, hogy ha egy látogató a honlapjára tévedne, akkor pontosan milyen információt várna. Ha konkrét dologgal áll elő egy látogató, akkor megtalálta-e a neki megfelelő tartalmat amit keresett, vagy ellenkező esetben odébb állt. Az is probléma lehet, ha csak általános információkat tesznek fel, az ügyfél problémája nincs az első lépéstől az utolsóig taglalva. Pl. látja hogy milyen szolgáltatásokat nyújt vagy mit forgalmaz, de ez még csak a probléma kezdete, ez az amire kíváncsi az ügyfél, de ez még csak olyan mint mikor egy könyvből elolvassuk a könyv címét. De általában nem állunk meg az első ajánlatnál, hanem keresgélünk mi is, és gondolom Ön is így tesz. Ha nincs a honlapon a keresett szolgáltatást vagy terméket egy másik honlapon talált termékkel, szolgáltatással összehasonlítást szolgáló információ, akkor a látogató kihagyja az összehasonlításból. Ha van ilyen tartalom akkor már az esélye megvan, csak az a kérdés versenyképes-e a tartalom (ár, szolgáltatások tartalma, jellemzői, garancia, plusz vagy ingyenes szolgáltatások stb.)

Utolsó sorban pedig még érdemes megemlíteni a bedobott horog példáját. Ha olyan információ van a honlapon ami valami nagyon vonzó dolgot sejtet, de csak részben, akkor érdeklődnek hogy megtudják mi a dolog másik fele. Ilyen szokott lenni az autószalonok "2.990.000.-Ft –tól" jellegű akciója, amikor egy olyan árú autót tesznek ki amennyiért úgy sem vesz senki ilyet, mert ha bemegy a szalonba még rábeszélnek egy halom extrát. Ilyen lehet az Ön esetében az ingyenes extra szolgáltatás, és a szolgáltatás nyújtása közben már persze megemlített, pénzért igényelhető extrák. Az általános leírás manapság kevés, jobb ha a képernyőt sakktáblaszerűen bedobott horgokkal rakjuk tele. Persze ez nem mindig megy, mert a szolgáltatástól is függ.

Ami a design -t illeti, a szöveges részben ne alkalmazzon folyamatos kiemelést eltérő színnel (szövegkiemelő), mert így az egész szöveg háttérbe kerül. Helyette találjon ki egy frappáns címet, és írja a hasáb fölé picivel nagyobb mint másfélszer nagyobb betűmérettel mint maga a szöveg. És a cím betűszíne legyen más, szövegkiemelő nélkül. Ezekből a címekből lehet a főoldalon pár darab amit tovább erősíthetünk beszédes fotókkal, grafikákkal, így a látogató pár másodperc alatt át tudja futni, hogy érdekli-e Őt valami ezekből. Így nem áll fenn a veszélye hogy az első szakasz elolvasása után odébbállnak, holott lehetséges hogy a többi részben már számára is értékes információ lett volna.

<<< Vissza a webdesign cikkekhez